Nyt ollaan suurien ja tärkeiden asioiden äärellä, joten tähän artikkeliin tulee suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella. Tarkoituksena nimittäin on käydä läpi kaikki tietämisen arvoinen liittyen hauislihasten treenaamiseen ja kasvattamiseen. Sivuhuomautuksena todettakoon, että artikkeli aihe oli sitten muuten tohtori Hulmin eikä meikäläisen ajatus eli täysin “RHP” en toistaiseksi ole.
![etusivu]()
Kaksipäinen olkalihas eli tutummin hauis (biceps brachii) on esi-isiemme ajoista lähtien ollut voiman, lisääntymiskyvykkyyden ja ultimaattisen miehisyyden mittari. Mitä isompi hauis, niin sitä kovempi jätkä. Ei sillä, että kovan luokan kyynärvarren koukistajissa mitään vikaa naisellakaan olisi. Päinvastoin… kunnon tykit lisäävät seksuaalista vetovoimaa sukupuolesta riippumatta.
Noin kuukausi takaperin Lihastohtorin blogissa julkaistiin Tuomas Rytkösen kirjoittama erinomainen yläselän voimaharjoittelua käsittelevä artikkeli, joten nyt kun yläkropan vetävien lihasryhmien osalta on hyvään vauhtiin päästy, niin tämä juttu on luonnollista jatkumoa tähän sarjaan. Ja vaikka tässä artikkelissa ei asiaa lähemmin käsitelläkään, niin monet varsinkin vastaotteella suoritettavat selkäliikkeet ovat erinomaista treeniä ja ”epäsuoraa rasitusta” myös hauiksille. Tästä asiasta voi lukea lisää Rytkösen artikkelista.
KYYNÄRVARREN KOUKISTAJIEN ANATOMIAA
Kun blogin nimi on “lihastohtori” niin pakkohan sitä on hieman peruskoulun 5. luokan biologiaa kerrata. Kuten nimestä voi päätellä, on kaksipäisessä olkalihaksessa kaksi päätä. Enkä tarkoita ylä- ja alapäätä, vaan periaatteessa hauislihas koostuu kahdesta erillisestä lihaksesta. Pitkä pää on se mikä sijaitsee ulompana vartalosta ja lähtee lapaluun ylemmän nivelkuopan kyhmystä ja kiinnittyy kyynärvarteen värttinäluun kyhmyyn. Lyhyt pää sijaitsee lähempänä torsoa ja lähtee lapaluun korppilisäkkeestä ja kiinnittyy samaan paikkaan kuin pitkäkin pää eli värttinäluun kyhmyyn. Hauislihaksissa on paljon vaihtelua yksilöiden välillä.
![kuva2]()
Hauislihaksen oleellisin tehtävä on koukistaa kyynärniveltä eli tuoda kyynärvartta kohti olkavartta. Toinen treenissäkin huomioitavan arvoinen funktio on ranteen ulkokierto eli supinaatio. Hauislihas (erityisesti pitkä pää) siis kiertää rannetta akselinsa suuntaisesti myötäpäivään.
Hauislihaksen ja koko olkavarren paksuuden maksimaalisen kehittämisen kannalta on tärkeää tietää, että hauis ei suinkaan ole ainoa kyynärvartta koukistava lihas. Muut tätä tehtävää suorittavat lihakset ovat olkalihas (brachialis) ja olkavärttinaluulihas (brachiaradialis). Olkalihas sijaitsee olkavarren sivulla hauiksen ja ojentajalihaksen välissä. Hyvin kehittyneenä se tuo olkavarteen lisää paksuutta ja varsinkin näyttävyyttä. Se on erittäin tärkeä lihas kyynärvarren koukistuksessa kun käsi on pronatoituneena eli käytännössä kun peukalot osoittavat eteenpäin. Olkavärttinaluulihas taas näkyy kyynärvarren yläosassa hauislihaksen vieressä ja hyvin kehittyneenä tuo paljon näyttävyyttä koko käsivarteen.
VOIMATASAPAINO
Näistä koukistavista lihaksista hauis on kooltaan suurin, mutta kattavan treenin kannalta myös olkalihas ja olkavärttinäluulihas täytyy olla varsinkin voimansa puolesta sopivassa tasapainossa hauisten kanssa. Hauistreenistä itsestään ei saa kaikkea hyötyä irti mikäli nämä muut koukistavat lihakset väsyvät selvästi ennen hauiksia. Tilanne on verrattavissa esim. siihen, että leuanvedosta ei saa kaikkea hyötyä selkälihaksille, jos hauikset väsyvät selvästi ennen selkää. Kasvuärsyke jää siis vajaaksi, jos kaikki liikkeeseen osallistuvat lihakset eivät pysty toimimaan riittävällä tasolla suhteessa toisiinsa. Ketju on vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki.
Samaan kategoriaan oleellisen voimatasapainon suhteen menee myös kyynärvarren rannetta koukistavat lihakset. Ja tässä tarkoitan siis sitä liikesuuntaa kun ranne koukistuu tuoden kämmentä kohti kyynärvartta. Näiden lihasten tulee olla vaffassa kunnossa, jos hauiskäännöistä haluaa saada kaiken kasvupotentiaalin hyödynnettyä. Jos kyynärvarren “sisäpuolen” lihakset väsyvät ja menevät pumppiin eikä oikein enää jaksa edes pitää kiinni painoista, niin aivan varmasti voimakkain mahdollinen kasvuärsyke jää hauiksille antamatta.
HAUISLIIKKEIDEN PROGRESSIO
Jotta treeni olisi kehittävää, tulee sen myös olla nousujohteista eli progressiivista. Sarjapainojen kasvattaminen on vain yksi progression muoto ja varsinkin hauisten kohdalla ei todellakaan tärkein sellainen. Toki sarjapainojenkin kasvua tarvitaan, mutta ajatellaanpa asiaa hieman.
Otetaan esimerkiksi aloitteleva treenaaja vuonna 2000, jota voimme kutsu vaikkapa nimellä Markku. Markku on 16-vuotias, 182 cm pitkä, painaa 68 kiloa ja olkavarren ympärys on 30 cm. Järkyttävällä heilumisella hän saa hauiskääntöä tangolla tehtyä 10 toistoa 30 kilolla ja suorituksen jälkeen voimakkaimmassa pumpissa on alaselkä. Markku treenaa, syö ja lepää tavoitteellisesti aina vuoteen 2013. Syksymmällä hän täyttää 30 vuotta, on edelleen 182cm pitkä, painaa 102kg ja olkavarren ympärys on 45 cm. Nätillä tekniikalla Markku saa tehtyä hauiskääntöä tangolla 10 toistoa 50 kilolla lihassupistuksen hauiksissa tuntuessa äärimmäisen voimakkaana.
Aikaan on siis kulunut reilut 13 vuotta, painoa tullut lihaksen muodossa 34kg ja olkavarsi kasvanut 15 cm. Tuona 13 vuoden aikana sarjapainot ovat nousseet kokonaista 20 kiloa… suoritustekniikka tosin on parantunut noin 100% verran. Tuosta 13 vuodesta ja 20 kilon nousujohteisuudesta, kun lähtee laskemaan, että mitä viikkotasolla pitäisi painoa tankoon saada tuon toteuttamiseksi, on vastaus noin 30 grammaa.
Toki alkuvuosina painot kasvavat nopeammin ja jatkossa hitaammin. Joka tapauksessa tämän kappaleen pointti on, että nyt kun lisäilette niitä 1,25 kilon levyjä tankoon tai hypitti 2,5kg välein käsipainoja, ettekä pariin viikkoon tai kuukauteen onnistu lisäämään sarjapainoja yhtään ja ihmettelette, että missä vika, niin vastaus on useimmiten, että EI MISSÄÄN. Hauiskäännöt nyt eivät vaan ole kovin kummoisissa määrin painoprogressiivisia liikkeitä samalla tavalla kuin vaikkapa jalkakyykky, kun koko treeniuran odotettava kehitys on jossain 20-30kg välillä. Hauiskäännöissä vedetään lihas failureen asti ja sitten lähdetään kotiin eikä murehdita sarjapainoja sen enempää.
Nousujohteisuuden eri muotoja, joita on noin miljoona, en lähde tässä artikkelissa sen tarkemmin käymään läpi, vaan halusin ainoastaan tuoda esille tämän murhetta aloittelijoissa aiheuttavan asian, että sarjapainot eivät ole hauistreenin onnistumisen kannalta mikään mittari lyhyellä tähtäimellä. Toki kuten esimerkkini kertoo, pitkällä aikavälillä kehitystä on tapahtunut myös voimassa ja sarjapainoissa.
SUORITUSTEKNIIKKA KUNTOON
Malliesimerkki metsään menneestä hauiskäännöstä on se, että kyynärtaive on jo liikkeen alussa lähes suorassa kulmassa, liike lähtee lantiosta ja tanko tuodaan ylös lähinnä etuolkapäiden voimalla kyynärvarren koukistuksen liikeradan ollessa noin 2cm pitkä. Ei näin.
Riippumatta siitä, että millä välineellä ja missä asennossa hauiskäännön tekee on maksimaalisen kehityksen kannalta oleellista tehdä liikettä täydellä liikeradalla tai ainakin melkein. Alkuasennossa käsivarren on oltava kokolailla suorassa ja venytyksen tuntua hauiksissa. Tanko lähtee liikkeelle hauislihaksia supistamalla eikä millään heilautuksella tai pyöräytyksellä. Tämän jälkeen liike jatkuu, kunnes hauislihas on täysin supistuneena ja sen jälkeen pehmeä kääntö yläasennossa, käsien ojentaminen takaisin suoriksi ja sitten samaan tapaan seuraava toisto.
Pientä cheattiä eli ”huijausta” ja kehokieltä voi toki käyttää sarjan viimeisissä toistoissa, jotta saa hauiksista puristettua loputkin mehut ulos, mutta se tosiaan tulee vasta niissä parissa viimeisessä toistossa. Kun tarkoitus on saada kasvuärsyke hauiksiin, olisi suotavaa tehdä myös tarvittava työ niillä eikä kaikilla muilla kehonosilla.
Samaan asiaan liittyy vielä suoritustekniikan tempo. Tarkkoja sekuntimääriä, siitä kauanko nosto- tai laskuvaiheen tulisi kestää, on turha laskea, mutta liikkeen on kuitenkin koko ajan pysyttävä treenaajan hallinnassa. Kyynärvarren koukistajat ovat loppupeleissä pieniä lihaksia ja niiden liikkeet pääosin eristäviä eivätkä moninivelliikkeitä, joten äärimmäistä räjähtävyyttä ei tarvitse hakea. Lihaksella tasaisesti puristamalla nostovaihe tuottaa paremmin toivottua tulosta ja alaslaskussa liikettä tulee hallita ja jarruttaa hauksilla, mutta ei kuitenkaan hidastella ylimääräistä.
VAIHTELEVUUTTA TREENIIN
Treenin pitää olla sopivan vaihtelevaa, jotta lihas saa mahdollisimman monipuolisen kasvuärsykkeen, koska vain silloin voi se saavuttaa myös maksimaalisen kasvupotentiaalinsa. En väitä, että vain hauiksen pitkään päähän enemmän vaikuttavia liikkeitä tekemällä lyhyt pää surkastuisi kokonaan pois ja pitkä pää kasvaisi järkyttäviin mittoihin. Tai että pelkästään hauiskääntöjä seisten tangolla tehden ei voi saada isoja hauiksia. Periaatteessa hauiskääntö on hyvin yksinkertainen liike ja jokaisessa liikkeessä koko hauis kuitenkin aktivoituu, mutta aktivaation voimakkuutta eri osa-alueiden kesken vaihtelemalla on varmempaa, että mikään osa lihaksesta ei jää vaille parasta mahdollista huomiota.
1. Olkavarren suhde vartalon keskilinjaan
Tämä on minun mielestäni tärkein muuttuja mitä hauistreeneissä tulee vaihdella treeniliikkeitä valittaessa. Kun olkavarsi on kiinni kyljessä vartalon sivulla, on se silloin vartalon keskilinjan suuntaisesti. Esimerkki tällaisesta treeniliikkeestä on hauiskääntö seisten tangolla. Olkavarsi voi olla myös vartalon keskilinjan etupuolella ja tämä tapahtuu mm. kun hauiskääntö suoristetaan olkavarret tuettuna Scott-penkissä. Olkavarsi on vartalon keskilinjan takana, kun suoritetaan hauiskääntö käsipainoilla siten, että maataan selällään vinopenkillä.
Kun olkavarsi on keskilinjan edessä, aktivoi liike enemmän hauiksen lyhyttä / sisempää päätä. Olkavarren ollessa keskilinjan takana aktivoituu hauiksen pitkä / ulompi pää voimakkaammin. Keskilinjan keskellä molemmat päät aktivoituvat periaatteessa samoissa määrin mikäli myös ote ja oteleveys tämän mahdollistavat.
2. Oteleveys
Hartialeveyttä leveämmällä otteella hauiskääntö vaikuttaa enemmän hauiksen lyhyeen / sisempään päähän. Hartialeveyttä kapeammalla otteella aktivoituu hauiksen pitkä / ulompi pää voimakkaammin. Hartioiden levyisellä otteella molemmat päät aktivoituvat periaatteessa samoissa määrin mikäli myös ote ja olkavarren kulma suhteessa vartalon keskilinjaan sen mahdollistavat.
3. Ote
Aikaisemmin oli puhetta eri lihaksista, jotka koukistavat kyynärvartta kohti olkavartta. Se millaisella otteella ollaan kiinni tangossa tai käsipainossa määrää sen, että mihin näistä (hauis, olkalihas, olkavärttinäluulihas) kyseinen hauiskääntö eniten vaikuttaa.
Useimmat liikkeet tulee tehdä vastaotteella, koska juuri sillä hauislihas aktivoituu näistä eniten ja isoimpana lihaksena myös tarvitsee eniten rasitusta. Vastaote = kun ollaan kiinni tangossa, niin pikkusormien puolet nyrkeistä ovat kohti toisiaan.
Olkalihas eli brachialis kuormittuu hyvin paitsi kapean vastaotteen hauiskäännöillä, niin varsinkin neutraalilla eli hammerotteelle tehdyillä liikkeillä. Neutraali ote = peukalon puoli nyrkistä on hauiskääntöä tehdessä ylöspäin ja tulee kohti olkapäätä. Paras esimerkki tällaisesta hauiskäännöstä on hammer-kääntö käsipainoilla. Mikäli omaa heikot olkavärttinäluulihakset eli brachioradialikset, niin myös ne rasittuvat voimakkaasti hammer-käännöillä.
Brachioradialis aktivoituu parhaiten hauiskäännöillä, jotka tehdään suoralla tangolla myötäotteella. Myötäote = kun ollaan kiinni tangolla, niin peukaloiden puolet nyrkeistä ovat kohti toisiaan.
4. Ranteen ulkokierto
Kuten puhetta oli, niin treeneissä kannattaa myös tämä hauiksen tehtävä huomioida. Mitään erillistä omaa liikettä ei tarvita, vaan ranteen kiertoliike toteutetaan samalla, kun hauiskääntöjä tehdään käsipainoilla. Kun siis teet hauiskääntöä käsipainoilla on suositeltavaa, että ala-asennossa nyrkki on siten, että peukalon puoli siitä osoittaa eteenpäin. Samalla, kun koukistat kyynärvartta ylös, käännä rannetta siten, että yläasennossa kämmenpuoli nyrkistä on kohti olkapäätä eli olet painossa kiinni vastaotteella. Laske paino alas päinvastaisella liikeradalla ja toista sama halutun toistomäärän verran.
Tätä ranteen kiertämisen kuormitusta saa korostettua ottamalla käsipainosta ns. “off-set grip” eli olisiko suomennos sitten epäkesko-ote. Tarkoittaa sitä, että et ota keskeltä käsipainoa kiinni, vaan siten, että peukalon puoli nyrkistä on kiinni käsipainon levyssä ja pikkusormen puolella sijaitsevan käsipainon levyn ja nyrkin väliin jää muutama sentti tilaa. Tällöin kasvaneen vipuvarren takia ranteen ulkokiertoon tulee enemmän kuormaa.
5. Käytettävä väline
Tanko, käsipainot, taljat, koneet… kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tanko on aina varma valinta, käsipainoilla kumpikin käsi työskentelee omana yksikkönään, taljalla tehtäessä vastus on koko ajan tasainen, koneissa ei tarvitse keskittyä liikkeen tasapainottamiseen. Käytä siis vaihtelevasti kaikkea mahdollista mitä käytettävissä on.
6. Toistomäärät
Kun tavoitteena on ensisijaisesti lihasmassan kasvu, niin hauistreeneissä sopiva toistoasteikko, missä suurin osa työstä olisi suositeltavaa tehdä, on 8 – 12 toistoa ja toisinaan siitä voi hieman hairahtaa suuntaan tai toiseen eli käytännössä 6 – 15 toiston välillä. Tällöin sarjan ajallinen kesto on sopiva, käytetty kuorma riittävä ja toistot saadaan pidettyä puhtaina. Tämä on niin perusbodausta kuin olla ja voi, mutta perusbodaus sattuu olemaan paras tapa hauiksia kasvattaa.
7. Palautuminen
Lihas kasvaa levossa, joten palautuminen tulee muistaa. Hauikset saavat rasitusta osakseen myös selkätreenin vetoliikkeissä, joten se täytyy muistaa huomioida treeniensä kokonaiskuormitusta suunniteltaessa. Toisaalta hauikset ovat pieni lihasryhmä ja palautuvat kohtalaisen nopeasti eikä hauisten kuormittaminen vaikuta hermostolliseen kokonaiskuormitukseen paljoa.
KÄYTÄNNÖN TREENIESIMERKKI
Nyt suunnitellaan kaikkien hauistreenaajien unelmaohjelma sekä viikko-ohjelma kokonaisuudessaan. Artikkelin aiheen mukaisesti treeniohjelma katsotaan kuntoon yksityiskohtaisesti tosin vain hauistreenien/kyynärvarren koukistajien osalta.
Workout 1.
1. Hauiskääntö tangolla, hartialevyinen ote, 3 x 8
2. Hauiskääntö käsipainoilla maaten vinopenkillä, 3 x 10
3. Hammer-kääntö käsipainoilla, 3 x 12
4. Rannekääntö vastaotteella istuen, 3 x 15
Workout 2.
1. Scott-penkki hauiskääntö alataljalla, hartialevyinen ote, 3 x 8
2. Hauiskääntö istuen käsipainoilla, off-set grip, 3 x 10
3. Hauiskääntö tangolla, myötäotteella, 3 x 12
4. Rannekääntö vastaotteella seisten selän takana, 3 x 15
Jokaisessa treenissä on kolme liikettä varsinaista hauistreeniä ja sen jälkeen yksi liikettä tukevaa lihasryhmää eli kyynärvarsia. Lepotauot sarjojen välillä on hyvä pitää 1 – 2 minuutin välillä. Alle minuutti on liian vähän, koska tarkoitus ei ole juosta treeniä läpi ja yli kaksi minuuttia menee jo löysäilyn puolelle. Tavoitteelliselle treenaajalle, joka haluaa painottaa hauisten treenaamista kokonaisvaltaisen tasapainoisen kehityksen mahdollistamiseksi, viikko-ohjelma voisi näyttää esimerkiksi tältä:
MA Selkä, Olkapäät, Vatsa
TI Ojentajat, Hauistreeni 1.
KE – lepo / lihashuolto / aerobinen
TO Reidet / Pakarat, Pohkeet
PE Rinta, Hauistreeni 2.
LA – lepo / lihashuolto / aerobinen
SU – lepo
YHTEENVETO
Ne jotka haluavat tieteellisiä perusteita osalle tässä artikkelissa kerrotuille faktoille lukea ja englanninkieli ei tuota ongelmia suosittelen tutustumaan Brad Schoenfeldin artikkelia, jossa käsitellään eri otteiden ym. vaikutusta hauisten lihasaktivaatioon. Osaltaan samaa asiaa, mutta vielä laajemmin ja enemmän EMG-tutkimuksiin viitaten myös SuppVersityn blogi-kirjoituksessa.
Mainittakoon vielä, että vaikka tässä artikkelissa on nyt käsitelty yksinomaan hauistreeniä ja olkavartta koukistavia lihasryhmiä, niin tavoitteen ollessa mahdollisimman näyttävä ja suorastaan jumalainen käsivarsi tulee kiinnittää erityistä huomiota myös sen suurimpaan lihasryhmään eli olkavarren ojentajaan (triceps brachii). Yleisen sanonnan mukaan ojentaja on 2/3 olkavarren ympäryksestä ja hauis 1/3, joten ojentajalihasten treeniä ei tule missään nimessä laiminlyödä. Mutta se on toinen stoori se.
Tämän artikkelin tavoite oli käydä läpi kaikki hauistreeniin liittyvä tietämisen arvoinen asia. Mielestäni se tavoite nyt saavutettiin. Hauisten treenaaminen on mukavaa. Niiden kasvaminen on vielä mukavampaa. Kun tämän artikkelin oppeihin yhdistää riittävästi perusterveellistä ruokaa ja sopivissa määrin lepoa ja lihashuoltoa, niin hauiksilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kasvaa. Joten ei muuta kuin hihattomia paitoja ostamaan, vaikka syksyä jo eletäänkin.
Markku Tikka
MT Valmennus
www.protrainer.fi
![Kuva01]()